Uluslararası Şeffaflık Örgütü: ‘RTÜK, basın özgürlüğünün kısıtlanmasının aracı’
16/07/2020Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün hazırladığı rapora göre Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), son üç yılda haber ve tartışma programlarına yönelik cezaların yüzde 69’unu muhalif olarak bilinen kanallara kesti. RTÜK’ün hedefi Halk TV, Tele1, Fox TV ve KRT TV oldu.
Temel amacı yolsuzluklarla mücadele ve şeffaflığın geliştirilmesi olan sivil toplum kuruluşu Uluslararası Şeffaflık Örgütü, RTÜK’ün 2017-2020 yılları arasında TV kanallarına yönelik yaptırım kararlarını inceledi. Buna göre en çok yayın durdurma ve para cezası hükümete yönelik eleştirel yayın yapan kanallara kesildi. RTÜK cezalarının yüzde 69’unun hedefi Halk TV, Tele1, Fox TV ve KRT TV oldu. Kesilen para cezasının toplam tutarı ise 21 milyon 970 bin lirayı buldu.
Gazete Duvar‘dan Ogün Akkaya’nın haberine göre; haber ve tartışma programları kategorisinde 2017-2020 yılları arasında alınan yayın durdurma kararlarının yüzde 73’ü Halk TV, Tele1, FOX ve KRT TV’ye yönelik gerçekleşti.
Haber ve tartışma programı kategorisinde RTÜK’ün aldığı yayın durdurma kararlarında Halk TV’ye 5, Tele1’e 3, Fox TV’ye 2, Ulusal Kanal’a 2, Ülke TV’ye 1, Show TV’ye 1, KRT TV’ye 1 kez yayın durdurma cezası verildi.
Yine haber ve tartışma programı kategorisinde Ülke TV’ye 2, Habertürk’e 1, Halk TV’ye1, Show TV’ye 1, Beyaz TV’ye 1, CNNTÜRK’e 1, NTV’ye 1 kez RTÜK’ten uyarı geldi.
RTÜK, basın özgürlüğünün kısıtlanmasının aracı
Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nden yapılan açıklamada, RTÜK’ün verdiği cezalarla iktidarın medya üzerindeki hakimiyetinin araçlarından biri haline geldiği belirtilerek, eleştirel medya organlarının baskı altında yayın yaptıkları ifade edildi. Ayrıca RTÜK’ün basın özgürlüğünün kısıtlanmasının aracı olarak kurumsal saygınlığını yitirmekte olduğu vurgulanarak, alınan kararların kıstasları ve değerlendirme süreçlerinin şeffaf, adil ve anayasal hak ve özgürlüklere saygılı bir biçimde yeniden oluşturulması çağrısı yapıldı.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü hakkında
1993 yılında Berlin’de kurulan Uluslararası Şeffaflık Örgütü, Birleşmiş Milletler Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi ve Afrika Birliği Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi gibi uluslararası önemli anlaşmaların hazırlanmasında faal olarak görev aldı.
G8 ülkelerinin sivil toplum diyalog çalışması sırasında görüş aldığı örgüt, kendi kuruluş aşamasında rolü bulunan Dünya Bankası ile çeşitli projeler yürütüyor. Avrupa Birliği’nin aday ülkeler için hazırlanan dönemlik değerlendirme raporlarında şeffaflık ve yargı reformu alanlarındaki gelişmeler, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün ilgili ülkenin ulusal temsilcilerinin hazırladıkları raporlara göre değerlendiriliyor. Örgüt, 100’den fazla ülkede sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte faaliyet gösteriyor, 60 ülke de ise temsilci bulunduruyor.