Mersin’de Roma İmparatorluğu’ndan kalma 1800 yıllık yazıt matkapla delindi!
05/08/2020Roma İmparatoru Caracalla tarafından yazdırılan, yaklaşık bin 800 yıllık yazıt, defineciler tarafından matkapla delindi. İmparatorun dağları delerek bu yolu açtığını anlatan yazıt, defineciler tarafından temmuz ayında arkasında altın olduğunu düşünülerek delik deşik edildi.
Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre, Mersin’in Tarsus ilçesindeki Gülek Boğazı’nda yer alan ve halk arasında İskender yazıtı diye bilinen ama esasında Büyük İskender’den 500 yıl sonra yaptırılan yazıtın Roma İmparatoru Caracalla’ya (198-217) ait olduğu biliniyor. Caracalla 216 yılında Part İmparatorluğu’na karşı sefer yaparken Büyük İskender gibi o da Gülek Boğazı’ndan geçmiş ve lejyonerlerin rahat hareket edebilmesi için boğazı genişleterek yolu rahatlatmıştı. Yazıtta Latince “İmparator Caesar Marcus Aurelius Antoninus sadık, mutlu, yenilmez Augustus (Caracalla) bu yolu dağları delerek yaptırdı” deniyor.
Altta yer alan iki satır Yunanca yazıtta ise Kapadokya bölgesi ile Kilikya bölgesinin sınırını belirten “Kilikya’nın Sınırı” yazısı bulunuyor. Yazıt aynı zamanda sınır taşı görevini de görüyor.
Bu yazıt temmuz ayı içinde defineciler tarafından delik deşik edildi.
Arkeofili internet sitesi, defineciler tarafından delinen yazıtı haberleştirdi. Defineciler işi o kadar ileriye götürdüler ki yüzleri açık fotoğraflarını siteye göndermekten çekinmediler. Yazıtı nasıl deldiklerini gösteren fotoğrafta karot almak için kullanılan beton delme mikseri ile bin 800 yıllık yazıtın tam ortasına delik açıyorlar. Yazıtın arkasında altın olduğuna inanan defineciler dinamit lokumuyla yazıtı patlatmayı düşünüyor.
‘Anadolu’nun hafızasını yok ediyorlar’
Konuyla ilgili açıklama yapan arkeolog Nezih Başgelen, “Defineciler Anadolu hafızasını bir bir yok ediyorlar. O kadar önemli ki bu yazıt. Adeta tarihin canlı şahidi. Ana kayaya oyulmuş yazıtın bile arkasında altın olabileceğine inanacak kadar cahiller. Defineci belasıyla uğraşmak için ağır yaptırımlar getirilmeli ve bu yazıt gibi doğadaki korumasız haldeki eserlerimiz için fotokapan uygulaması yapılmalı. Yakalananlara da ağır cezalar verilmeli. Artan defineci tahribatına karşı ulusal düzeyde bir önlem düşünmeliyiz” dedi.