Sinema ve TV emekçilerinden açıklama: ‘En kötü senaryo bile sansürden daha dürüsttür’
30/07/2020Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği, Görüntü Yönetmenleri Derneği, Homur Mizah ve Karikatür Grubu, Post Prodüksiyon Çalışanları Derneği, Reji Asistanları Platformu, Sanat Yönetmenleri Derneği, SENARİSTBİR, Sinema Emekçileri Sendikası, Sinema TV Sendikası, Sinema Yazarları Derneği, Türk Sinema Vakfı ve Yönetmenler Birliği Platformu gibi örgüt ve derneklerin de destek verdiği açıklama şöyle:
“Sansür, uygarlık tarihinin her döneminde, her alanda var olmuştur. Ancak tarihte hiçbir sansür ebediyen başarılı olamamış ve nihayetinde sansür ve sansürü koyanlar hep mağlup olmuşlardır.
M.Ö. 250 yılında Konfüçyüs’un tüm eserleri Çin hanedanı tarafından yasaklanmıştır.
William Shakespeare’in birçok oyunu sarayın “eğlenceci başı” tarafından sansürlenmiştir.
Konfüçyüs ve William Shakespeare halen dimdik ayaktadır ama sansürcülerin ismini kimse bilmez. Sansür, istisnasız her daim mağlup olmuştur.
Ülkemizde de benzer biçimde mağlup olan sansür girişimleri yaşanmıştır.
Bunların bazıları;
1934 ve 1936 yılları arasında batılılaşma amacıyla radyolarda Türk müziğinin çalınması yasaklanmıştır.
Sansür kurulu tarafından 1949 yılında “Vurun Kahpeye” filmi yasaklanmıştır.
“Ver Elini İstanbul” filminde iki kadının öpüştüğü sahne, 1962 yılında sansür kurulu tarafından kesilmiştir.
“Yorgun Savaşçı” filminin tüm kopyaları Türk toplum yapısına uymadığı gerekçesiyle Kenan Evren tarafından yaktırılmıştır.
Bülent Ersoy transseksüel kimliği; Orhan Gencebay, İbrahim Tatlıses ve Ferdi Tayfur ise arabeskçi kimlikleri nedeniyle TRT’de yasaklanmıştır.
“Kürt” kelimesinin; TV, radyo, gazete ve fimlerde uzun süre kullanımı yasaklanmıştır.
Ülkemizde, bu ve benzeri binlerce sansür girişimi olmuştur ama tarih sansüre ve sansürcülere pek insaflı davranmamış, her seferinde ağır bir mağlubiyete uğratmıştır.
Biz, senaryo yazarları için her insan değerlidir, her insanın yanından, her insanın gözünden hikayeleri özgürce anlatırız. Zaten aksi tutum apaçık ayrımcılıktır.
İnancı veya inançsızlığı nedeniyle karakterlerimiz arasında ayrım yapmayız. Herkesle empati kurup onları kendi bakış açılarından konuştururuz. Süryani karakterimiz olabilir ve o karakter sahnelerimizde inancının gereği neyse onu yerine getirir. Alevi’yse ilgili sahnede muharrem orucu tutar, Sünni’yse ramazan orucu. Karakterlerimiz arasında dinsel, mezhepsel ayrım yapmayız.
Türk olan veya olmayan her karakterin hikayesini ırk ayrımı yapmadan özgürce anlatmak isteriz.
Karakterimiz heteroseksüel veya eşcinsel olabilir. Bizler heteroseksüelin de eşcinselin de gözünden hayata bakma yetisine sahibiz. Toplumsal barışımızın oluşması adına herkesin de bu bakış açısına kavuşmasını gönülden dileriz.
Hayatta hangi karakterler varsa, eserlerimizde de onlar olacaktır. Hiçbirini dışlamayacağız. Gözlerimizi ve eserlerimizi gerçek hayata kapatmayacağız, kapattırılmasına izin vermeyeceğiz.
Erişkin olmayanları olumsuz etkileyecek içerikler bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de bakanlık bünyesinde, uzmanların denetiminde +6, +10, +13, +16, +18 yaş üzeri olarak sınıflandırılmaktadır. Ancak seçme ve seçilme yeterliliğini kazanmış 18 yaş üzeri kişilerin neyi izleyip neyi izlemeyeceğine karışmak, o kişilerin varlığına yapılmış en büyük hakarettir.
Sansür; yapısı gereği düşünce özgürlüğünü engelleyen, her türlü etnik, dinsel, cinsel kimlikleri izole ederek bireyler arasındaki uzlaşma olanağını yok eden bir olgudur. Asla kabul edilemez.
Biz senaryo yazarları; inanıyoruz ki, kötü senaryoların doğuracağı sakıncalar sansür ile değil, iyi senaryolar ile giderilir. En kötü senaryo bile en iyi sansürden daha dürüsttür.”
İmzacılar
Alev Toprakoğlu Uzma, Ali Cabbar, Ali Can Yaraş, Ali Demir, Ali Demirel, Ali Dündar, Arzu Bıçakçı, Aslı Zengin, Atasay Koç, Atay Sözer, Atilla Ünsal, Ayhan Sonyürek, Ayşe Bengi, Ayşe Işıkmen, Ayşen Günsu Teker, Ayşenur Sıkı, Ayşin Akbulut, Banu Zengin Tak, Baran Güler, Baran Yıldırım, Barış Erdoğan, Barış Zorlu, Battal Gazi Karabulak, Berat Deniz Demirbilek, Berfu Ergenekon, Berrin Tekdemir, Binnur Karaevli, Birol Elginöz, Burak Acar, Burcu Över, Can Merdan Doğan, Cem Görgeç, Cenk Boğatur, Ceylan Güleç, Coşku Kılıç, Çağdaş Eroğlu, Damla Güçer, Defne Gürsoy, Deniz Aydenk, Deniz Dargi, Deniz Gürlek, Derem Çıray, Dilek İyigün, Doruk Erengül, Duygu Ertekin, Elif Özsüt, Emine Dursun, Emine Koçak, Emrah Dönmez, Emre Kavuk, Erdal Bektaş, Erdem Açıkgöz, Esma Barış, Evren Erdoğan, Eylem Canpolat, Eylül İdiman, Ezgi Özcan, Faruk Emre Özünlü, Fatih Solmaz, Fatoş Ünsal, Feraye Şahin, Feza Doğru, Fikret Bekler, Funda Alp, G. Meriç Özen, Gamze Arslan, Gani Müjde, Gaye Boralıoğlu, Gökay Özgüç, Gökhan Horzum, Gül Abus Semerci, Gül Gürsoy, Gülçin İçöz, Gülseren Aydın, Gülsüm Öz, Haci Orman, Hale Çalap, Hazan Toma, Hazar Kozice, Hilal Yıldız, Hülya Koper, Hülya Şahin, Hüseyin Kuzu, İbrahim Güler, İbrahim Sever, İlker Arslan, İlker Barış, İnan Güngören, İsmail Doruk, Kerim Ceylan, Korhan Günay, Kubilay Zerener, Kurtuluş Balekoğlu, Levent Cantek, Levent Kazak, Leyla Uslu Oter, M. Şükrü Üçpınar, Macit Koper, Melek Ordu, Melek Seven, Meriç Demiray, Mert Dikmen, Meryem Gültabak, Murat Özdemir, Müge Şeviker, Nalan Merter Savaş, Nazlı Sunlu Kaçan, Nejdet Erdem, Neslihan E. Schmidt, Neşe Cehiz, Nevin Cangür, Nihan Küçükural, Nil Güleç Ünsal, Nimet Erdem, Nur Araboğa Kıymaç, Nuriye Bilici, Okşan Tavaslıoğlu, Oya Yüce, Ömer Genç, Özge Efendioğlu, Özgür Ağaoğlu, Özgür Bakar, Özlem Elginöz, Özlem İnci Hekimoğlu, Özlem Yılmaz, Pelin Gülcan, Pınar Aksakallı, Pınar Bulut, Pınar Erkum, Pınar Ordu, Pınar Uysal, Ramazan Demirli, Raşit Çelikezer, Resul Ertaş, Sabahattin Çetin, Samed Aslan, Selçuk Akman, Selin Tunç, Selin Yaltaal, Sema Ali Erol, Sema Tensi, Serap Gazel, Sertaç Ergin, Sevgi Saygı, Sinan Yurdakul, Suna Tensi Çeken, Şafak Güçlü, Şahika Çakırca,Şebnem Çıtak, Talat Karagöz, Taylan Işıklar, Tufan Bora, Tuna Görgün, Tunus Tascı, Turgut Yasalar, Volkan Girgin, Volkan Sümbül, Yekta Torun, Yelda Açıkgöz, Yelda Arıtaş, Yelda Eroğlu, Yeşim Çıtak, Yıldız Bayazıt, Zehra Çelenk, Zeliha Doğan, Zeynep Çolakoğlu, Zeynep Küçükerciyes, Zeynep Şirin Yalgın, Zeynep Yılmaz