Adalet Ağaoğlu hayatını kaybetti
14/07/2020Adalet Ağaoğlu, 91 yaşında hayatını kaybetti. Yazar Ağaoğlu bir süredir yoğun bakımda tedavi görüyordu.
Ağaoğlu’nun ölümüyle ilgili hastaneden yapılan açıklamada, “Sayın Adalet Ağaoğlu, 3 gündür yoğun bakımda gördüğü tedavi sonrasında çoklu organ yetmezliği nedeniyle bu sabaha karşı hayatını kaybetti.” denildi.
Türk edebiyatının önemli isimlerinden Ağaoğlu, geçen yıl Sabah gazetesi röportajında eşinin ölümünden sonra kendisini yarım hissettiğini söylemiş, “Bu kadar uzun yaşamayı hiç istemezdim, kendimden sıkıldım” demişti.
Eleştirmen Semih Gümüş, Ağaoğlu’nun ölümünün ardından, “Adalet Ağaoğlu’nu bu sabah kaybetmişiz. Edebiyatımızın en önemli yazarlarındandı. Romanları çok özeldi. Onu hiç tanımadan iki romanı hakkında iki küçük kitap yazmıştım. Sonra tanıştık. Çok konuştuk. Her şey çok üzücü.” dedi.
PEN Yazarlar Derneği: ‘Cumhuriyetin romancısına teşekkürler, sevgiler…’
PEN Yazarlar Derneği Türk edebiyatının 90 yaşında hayata veda eden usta kalemi Adalet Ağaoğlu için bir bildiri yayımladı.
PEN Yazarlar Derneği’nin Adalet Ağaoğlu için yayımladığı bildiri şöyle:
“Ankara’da doğdu, en güzel, en aydınlık ve en kötü, en karanlık yılları Ankara’da yaşadı.Türkiye’nin Cumhuriyetin kalbinin Ankara olduğu yıllarda, romanın kalbi de Ankara oldu. O, Ankara’yı edebiyatın da kalbi kılanların başında oldu. Şimdilerde yeniden ve genç yazarlarca keşfedilen Ankara’yı, klişe tabirle, derinden soludu, derinden yaşadı ve derinden yazdı. Bir tür Ankara kazısıdır yapıtları. TRT’de çalıştığı yılları anlattığı kitaplarında 12 Mart karanlığını da buluruz, devrimci umudu da.
O yıllarda yine de ‘Ankara’nın Adalet’i vardı, şimdi olmayan. Adalet Ağaoğlu da tanık olmakla, yazmakla yetinmedi, söz aldı, düşüncesini söyledi, tartıştı, kapıştı, bir cumhuriyet kadını olmanın hakkını verdi. Bunu hem Türk edebiyatının tartışmasız kalıcı yapıtlarından, bir anlamda ‘Ankara Üçlemesi’ diyebileceğimiz “Bir Düğün Gecesi”, “Ölmeye Yatmak” ve “Hayır” romanlarında görürüz, unutulmaz Doçent Aysel karakterinde, hem de Adalet Ağaoğlu olarak elbette.
Meraklıydı, mizahiydi, çocuksuydu, öğrenmeye açıktı, serüvenciydi, risk almaktan korkmayandı. Son yapıtı Düşme Korkusu’ndaki öyküler hem bireysel hem toplumsal olarak müthiş, hınzır iktidar ve otorite eleştirileridir. Toplumcu geleneği, sosyalist gerçekçiliği özgürlükçü bir tutumla yeniden ele alan, dönüştüren, atak, öncü yapıtlarını roman, öykü ve oyunlarıyla sürdürürken, düşüncelerini, günlüklerini de edebi, tarihi, toplumsal ve siyasal belgeler olarak cumhuriyet arşivine bıraktı.
Adalet Ağaoğlu, cumhuriyet kadını, cumhuriyet belleği, cumhuriyet romancısıydı.
Ankara’yı yazdı, Türkiye’yi etkiledi.
Binlerce teşekkür, sevgi, saygı, hayranlıkla…”
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ağaoğlu’nun vefatı üzerine soysal medya hesabından yaptığı paylaşımda üzüntüsünü dile getirerek, “Türk edebiyatının usta kalemlerinden Adalet Ağaoğlu’na Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, “Türk Edebiyatının önemli yazarı Adalet Ağaoğlu 91 yaşında hayata veda etti. Allah rahmet eylesin. Okurlarının, sevenlerinin ve ailesinin başı sağ olsun.” paylaşımında bulundu.
Adalet Ağaoğlu için Boğaziçi Üniversitesi’nde tören
Adalet Ağaoğlu’nun cenazesi vasiyeti üzerine hastaneden alınarak Boğaziçi Üniversitesi’ne getirildi. Ağaoğlu’nun cenaze aracındaki naaşı Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsünde bulunan meydana geldi. Burada cenazeyi Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, Ağaoğlu’nun yeğeni Suat Sümer ve üniversite çalışanları ile öğretim üyeleri karşıladı.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmed Özkan, aracın başında kısa bir konuşma yaparak, “Çok değerli edebiyatçımızı, değerli Adalet Ağaoğlu’nu kaybettik bugün. Hepimizin başı sağ olsun. Adalet Hanım ve eşi Halim Bey, Boğaziçi Üniversitesi’ne eskiden beri çok değer verirler. Bizim öğrencilerimize destek olan burslarıyla olsun, kendi eserleriyle olsun, sürekli üniversitemize destek verdiler. Onun vasiyetini yerine getirmek üzere buradayız. Şartlar nedeniyle maalesef bir tören yapamıyoruz. Ancak üniversitemizden uğurlanmayı vasiyet ettiği için, vasiyetini yerine getirmek adına buradan hep birlikte ebediyete uğurluyoruz. Kendilerine rahmet diliyoruz, hem Halim Bey’e hem de Adalet Hanıma. Bundan sonra da üniversitemize yaptığı bağışlarla öğrencilerimize yapmış olduğu destekler devam edecek ve ismi bu şekilde yaşamaya devam edecek. Kütüphanemizde kendi eserlerini ve çalışmalarını barındıran bir köşemiz var, üniversitemizin kütüphanesi içinde yer alıyor. Orada da bundan sonra eserleriyle üniversitemizde çalışma yapan her araştırmacıya da kaynak olmaya devam edecek. Hepimizin, ülkemizin başı sağ olsun. Kendisini ebediyete uğurluyoruz” dedi.
“Türk edebiyatının başı sağolsun”
Uğurlamanın ardından Ağaoğlu’nun yeğeni Suat Sümer de kısa bir açıklama yaparak, “Söyleyecek fazla bir şey yok. Türk edebiyatının başı sağ olsun. Başka söyleyecek bir şey yok şu anda” diye konuştu.
Ağaoğlu’nun cenazesi daha sonra Ankara’ya götürülmek üzere yola çıktı. Cenaze namazı yarın öğlen saatinde Ankara Kocatepe Camii’nde kılınacak.