Mardin’de tarihi bölgede yapılacak RES’e onay
12/05/2020Derik, Mazıdağı ve Kızıltepe ilçelerini kapsayan RES projesinin ÇED raporu kabul edildi. Proje kapsamında kurulacak olan rüzgâr türbinleri Roma döneminden kalan tarihi Rabat Kalesi ve tarihi GAP şelalesini tehdit edecek.
Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal’ın haberine göre, Türkiye’nin farklı yerlerinde kuşların göç yolları ve tarihi alanlar üzerine kurulması nedeniyle eleştirilerin hedefinde olan Rüzgâr Enerji Santrali (RES) projelerinden biri de Mardin’de hayata geçirilmek isteniyor. Dicleres Elektrik Anonim Şirketi tarafından “Dicleres Rüzgâr Enerji Santrali Projesi” adı altında hayata geçirilecek proje, kente bağlı Derik, Mazıdağı ve Kızıltepe ilçelerindeki geniş bir alanı kapsayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da, projenin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu hakkında “olumlu” kararı verdi. Böylelikle, Derik’te 37, Mazıdağı’nda dokuz ve Kızıltepe’de dört adet olmak üzere toplam 50 adet rüzgâr türbininin kurulması amaçlanıyor.
Orman ve mera alanları etkilenecek
Projeden kaynaklı tarım arazileri, ormanlık alanlar ve meraların olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Yine, üç farklı yarasa türünün beslenme alanı ile mera statüsünde olan şahıs arazileri de projeden etkilenecek alanların başında geliyor. Söz konusu şahıs arazilerinin anlaşma yolu ile satılmaması durumunda kamulaştırma işleminin başlanacağı belirtildi. Orman ve mera alanlarının tahsisi için de ilgili komisyonlara müracaat edileceği ifade edildi.
Şelaleye 700 metre mesafede altı türbin
Proje kapsamında dikilecek olan türbinler, Derik’in Zeytinpınar (Haramiya) ve Kale mahallelerinin yanı sıra kırsal dokuz mahallesini, Mazıdağı’n dört, Kızıltepe’nin ise bir kırsal mahallesini etkileyecek. Projenin gerçekleştirilmek istendiği 50 alanın 46’sı mera ve ormanlık alandan oluşurken, dört alan da statüsü belirlenemeyen alanlar arasında yer alıyor.
Projenin ÇED raporuna göre; Derik’in önemli turizm merkezlerinden biri olan ve Milli Parklar Kanunu kapsamında korunması gereken alanlar arasında yer alan GAP Şelalesi Tabiat Parkı ile önemli zeytin bahçeleri de projeden etkilenecek. Şelaleye 700 metre mesafede altı türbin kurulması planlanıyor.
Rabat Kalesi ve harabeler proje alanında
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, projenin Hisaraltı (Rebet) kırsal mahallesinde kurulması planlanan türbininin Birinci Derece Arkeolojik SİT Alanı olan Roma dönemi eserlerinden tarihi Rabat Kalesi ve Rabat Harabeleri’nin bir kısmına içine aldığını Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne bildirerek, görüş istedi. Ancak, Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, projenin Rabat Kalesi ve harabeleri ile Birinci Derece Arkeolojik SİT Alanını etkilemeyeceğini öne sürdü.
Rabat Kalesi ve Rabat Harabeleri Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2010 yılında tescil edilirken, bölgede saray, kilise ve birçok yapıya ait kalıntılar bulunmakta.
Halk toplantısında halk yok
Öte yandan, projenin tanıtılması ve halkın onayının alınması kapsamında yapılması mecburi olan Halk Bilgilendirme Toplantısı’na yurttaşların dahil edilmediği öğrenildi. Mardin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mesut Ağrakçe’nin katılımıyla 24 Aralık 2018 yılında Derik’in Kale Mahallesi’nde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Ancak, 61 bini aşkın kişinin yaşadığı kentten hiç kimse toplantıya katılmadı. Ağırakçe’nin yanı sıra biri emekli korucu, biri eski AKP yöneticisi ile beşi memur toplam 15 kişi toplantıya katıldı.